Over wezenlijke ontmoeting

Een wezenlijke ontmoeting is voor mij een ontmoeting van wezen tot wezen. Een gelegenheid voor wie aan de ontmoeting deelneemt om zich vrij te voelen zichzelf te zijn, en de ander liefdevol tegemoet te treden.

Een gelegenheid ook, om zoveel mogelijk van wat wederzijdse openheid in de weg kan staan (schuld, schaamte, haast, gedoe, binnenkomende appjes, hiërarchie en uiteindelijk zelfs verhaal), op te doen lossen in de liefdevolle ruimte die ontstaat wanneer je onverdeelde aandacht hebt voor wat zich in de gezamenlijkheid van de ontmoeting aandient. Om de ander in volledigheid als de ander te kunnen zien, maar evengoed als een spiegel van jezelf en een portaal naar de oneindigheid.


De 145 wezenlijke ontmoetingen van Whatever the Weather

Elk van de 145 ontmoetingen begon op een van tevoren afgesproken dag om 9 uur 's ochtends bij de waterpomp aan de Duivelandsestraat in Den Haag. Na een korte incheck wandelden we vanaf daar, zonder programma, naar en over het Haagse Zuiderstrand, om uiteindelijk om 4 uur 's middags bij het Zuidelijk Havenhoofd van Scheveningen uit te komen.

Op het havenhoofd maakte degene die ik ontmoette een fotografisch zelfportret van zijn/haar gezicht. Na het maken van de foto wandelden we terug naar ons vertrekpunt, om daar om 5 uur met een knuffel afscheid van elkaar te nemen. Meestal hadden we tegen die tijd tussen de 15 en 20 kilometer gewandeld.

De eerste ontmoeting vond plaats op 2 januari 2018, daarna in een ritme van 3 ontmoetingen per week totaan de 144e op 30 december 2018. Na laatste ontmoeting bleek het project nog niet compleet zonder een 145e ontmoeting. Die vond uiteindelijk plaats op 5 oktober 2020 en maakt inmiddels ook deel uit van het project.


Zelf deelnemen aan Whatever the Weather

De laatste ontmoeting van Whatever the Weather vond plaats op 5 oktober 2020. Je kunt niet meer aan het project deelnemen. Wel ben je elke maandag welkom voor een ontmoeting en strandwandeling onder de naam Een nieuwe maandag, en om het boek / de tentoonstelling te komen bekijken. Stuur voor beide graag even een mailtje naar info(a)photologix(.)nl.


Lees hoe het idee voor Whatever the Weather is ontstaan


Of ga direct naar:

De portretten online

Het boek en de tentoonstelling