144 ontmoetingen

Iedereen is welkom.

Dat is in Whatever the Weather steeds het vertrekpunt geweest. Met elk van de 144 mensen die je op deze pagina ontmoet, bracht ik een dag door aan de horizon, van 9 uur s ochtends tot 5 uur s middags. In alle seizoenen en onder alle weersomstandigheden, en onvoorwaardelijk aan wat we zouden beleven.

Alle portretten zijn zelfportretten, gemaakt dus door degene die zelf op de foto staat, met een afstandsbediening en volgens vast recept. Om 4 uur s middags op het Zuidelijk Havenhoofd in Scheveningen, op ooghoogte en op 1.05m afstand, in westelijke richting tegen de achtergrond van de horizon. Met blote schouders, zonder make-up of uiterlijke versiering, en niets dan de uitnodiging om te ontspannen: gezicht, lijf en leden.

Elke ontmoeting begon om 9 uur bij de waterpomp aan het einde van tramlijn 12. Na een incheck staken we de duinen over om op het Zuiderstrand te komen. Daar brachten we de dag door, met om 4 uur het fotomoment. Aansluitend wandelden we terug naar de pomp om afscheid te nemen.
Wanneer je de portretten bekijkt, treed de geportretteerde dan graag met benieuwdheid tegemoet. Je zult precies zoveel oordeel of liefde terug ontvangen als je zelf aan de portretten geeft. Zeker, je kijkt naar de ander. Maar ook naar jezelf en rechtstreeks de oneindigheid in. Wat je daar uiteindelijk ziet, is je eigen kijk op de wereld. Ik hoop dat je daarvan zult genieten.

Mocht je daar uitnodigende instructies bij kunnen gebruiken, dan is dit fragment uit het boek Moeiteloos Jezelf Zijn van Vera Helleman een mooi instrument.

In real life

Ben je benieuwd om de portretten op ware grootte te ontmoeten en in de hand te houden, lees dan graag meer over het kunstwerk-in-boekvorm-in-wording, of kom naar een van ontmoeting waarbij ik over Whatever the Weather vertel.


Whatever the Weather als kunstwerk-in-boekvorm

Inspiratie Uitnodiging